Friday, April 4, 2014

Çiçek Senfonisi - Özdemir Asaf




cicek senfonisi ozdemir asaf 1
ÇİÇEK SENFONİSİ


ÖZDEMİR ASAF


Yapı Kredi Yayınları


Şubat 2013, 10. Baskı



487 Sayfa



AFD:


    Uzun zamandır şiir kitabı okumamıştım. Çiçek senfonisini de Kitap Kardeşliği Ağustos ayı kitabı seçilince okumuştum. Satırların arasında kaybolurken duyduğum hisle, her ay en az bir şiir kitabı okumalıyım demiştim. Fakat bakıyorum ki, üzerinden 6 ay geçmesine rağmen, kendi sözümü unutmuşum. Bu yazıyla tekrar sözümü hatırlayıp, tutmak istiyorum.

     Çiçek Senfonisi Özdemir Asaf'ın sağlığında yayınladığı tüm şiirlerinin yer aldığı toplu şiirler kitabı. Aman aman şiir okuyan bir insan değilim fakat ben Çiçek Senfonisi'ni okurken oldukça keyif aldım. En beğendim şiirlerden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim.


cicek senfonisi ozdemir asaf 2



cicek senfonisi ozdemir asaf 3



cicek senfonisi ozdemir asaf 4



cicek senfonisi ozdemir asaf 5



cicek senfonisi ozdemir asaf 6



cicek senfonisi ozdemir asaf 7



cicek senfonisi ozdemir asaf 8



cicek senfonisi ozdemir asaf 9



cicek senfonisi ozdemir asaf 10



cicek senfonisi ozdemir asaf 11








Kitabın Tanıtımından: 


   Özdemir Asaf'ın şairdeki ikinci kişi problemini, ikinci kişi ile kendi arasındaki bağıntıları çeşitli yönlerden derinleştirdiği, yaşayışını dolduran davranışları soyutlaştırarak bir düşünce planına yükselttiği, bunu yaparken de, 1950 şiirinin ortak biçim anlayışından ayrı, özel bir dil kullandığı görülür; çelişmeli, oyunlu bir mantık düzeninde mısra sayısını çok kere en aza indirdiği de olur.


Behçet Necatigil






    Özdemir Asaf 1950'lerde kişiliğini bulduğu, şiirinin özelliklerini belirginleştirdiği zaman, bütün akımların dışında bir şairdi. Düşünceleri, duyguları yoğunlaştırıp kısacık şiirler yazışıyla Uzak Doğu ülkelerinin bilge şairlerine benziyordu. Bu özelliğiyle Garip akımının ilk günlerine de bağlanabilirdi, ama o akım içinde fazla bir yer tutmayan bu anlayış, Özdemir Asaf'ta düşünceye iyice ağırlık verilerek benimsenmiş, özenle işlenmiş, geliştirilmişti. Şiir düşüncelerin, duyguların yoğunlaştırılmasında aranıyordu. Uzun şiirlerde bile parçaların bu anlayışla ele alındığı açıktı. 


Memet Fuat






   Çiçek Senfonisi - Toplu Şiirler çağdaş Türk şiirinin en özgün isimlerinden biri olan Özdemir Asaf'ın sağlığında yayımladığı yedi şiir kitabını bir araya getiriyor: Dünya Kaçtı Gözüme, Sen Sen Sen, Bir Kapı Önünde, Yumuşaklıklar Değil, Nasılsın, Çiçekleri Yemeyin, Yalnızlık Paylaşılmaz.














20 Şubat 2013 tarihinde "Çiçek Senfonisi"ni en uygun fiyatla satan kitap satış siteleri:


Arkadaş 17,25 TL

KitapZen 17,50 TL

OkuOku 17,50 TL

İlkNokta 18,75 TL

İdefix 18,75 TL 

D&R 18,99 TL 







Özdemir Asaf Hakkında:










cicek senfonisi ozdemir asaf 12

eskimeyenkitaplar.com



   (Ankara, 11 Haziran 1923 – İstanbul, 28 Ocak 1981) Danıştay Üyesi Mehmet Asaf’ın oğludur. Babasını kaybettiği yıl (1930) Galatasaray Lisesi’nin ilk kısmına girdi. 1934 yılındaki Soyadı Kanunu’yla “Arun” soyadını aldı. 1941 yılında on birinci sınıfta, bir ek ara sınavla Kabataş Erkek Lisesi’ne geçip 1942 yılında mezun oldu. İki yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne, üçüncü sınıfa kadar İktisat Fakültesi’ne devam etti, o dönemde iki yıl olan Gazetecilik Enstitüsü’nün birinci sınıfını okudu. İlk yazısı 1939 yılında Servetifünun-Uyanış dergisinde çıktı. Şiir, yazı ve çevirilerini Amaç, Büyük Doğu, Dost, Edebiyat Dünyası, Kaynak, Küçük Dergi, Seçilmiş Hikâyeler, Servetifünun- Uyanış, Şadırvan, Türkçe, Türk Dili, Varlık, Yeditepe, Yenilik, Yirminci Asır gibi dergilerde ve Vatangazetesinin sanat sayfalarında yayımladı. Zaman ve Tanin gazetelerinde çalıştı, çeviriler yaptı. Bir süre sigorta prodüktörü olarak çalıştı. 1951’de Sanat Basımevi’ni kurarak matbaacılığa başladı ve kitaplarını “Yuvarlak Masa Yayınları” adı altında yayımladı. 1972 yılında Bebek’te “Şimdi” isimli Biblio, Bar, Restoran açtı, yaşamının kalan süresinde mekânında sanatçı dostlarını ve her yaştan, her meslekten insanı ağırladı. Özdemir Asaf, şiirlerinin özü ve sesiyle, dönemlerin ve akımların ötesinde, çağdaş Türk şiirinin en özgün isimlerinden biridir.


Kaynak:Yapı Kredi Yayınları

Özdemir Asaf Kitapları:


Şiir: 


Dünya Kaçtı Gözüme (1955)


Sen Sen Sen (1956)


Bir Kapı Önünde (1957)


Yumuşaklıklar Değil (1962)


Nasılsın (1970)


Çiçekleri Yemeyin (1975)


Yalnızlık Paylaşılmaz (1978)


Benden Sonra Mutluluk (1984) 


Etika: Yuvarlağın Köşeleri(1961)


Yuvarlağın Köşeleri II (1986) 






Öykü: 


Dün Yağmur Yağacak (1987) 






Otokopi, Deneme: 


‘ça (1988) 






Çeviri: 


Reading Zindanı Balladı, Oscar Wilde (1968).





No comments:

Post a Comment